Onze konijnen

Op onze stal houden wij ons bezig met 2 rassen in diverse kleurslagen. Hieronder vind u enige informatie over deze rassen. En onder de kopjes Voedsters en Rammen vind je een overzicht van onze dieren. We proberen dit overzicht zo recent mogelijk te houden. Soms zullen er dan ook dieren op staan die al verkocht zijn. Maar ook zullen er wel eens dieren nog niet online staan die wel in onze stal aanwezig zijn.

De Kleurdwerg

Een van de meest bekende konijntjes. Met een klein rond lichaam, kleine rechtopstaande oren, met een bol kopje.  Wij houden ze voornamelijk in de kleuren:

1. Geel

2. Geel Lutino

3. Midden Geel Marter

4. Licht Geel Verzilverd

Soms zullen er ook andere kleuren aanwezig zijn of gefokt worden. Dit voor verbetering of ter voorkoming van een te hoog inteelt gehalte. 

 

Deze kleine dieren zijn net als menig ander konijn meer geschikt als knuffel dieren in de vorm van erbij gaan zitten. Ook al komen ze elke dag in handen, ze zullen nooit een groot voorstander zijn van opgetild worden. 

Het formaat van een kleurdwerg wisselt maar met de huidige ras standaard ligt het gewicht rond een 1 kg tot 1.2 kg. (vergelijkbaar met een pak suiker/bloem) De oortjes zullen normaal een lengte hebben van 4 tot 6 cm. (5 tot 5.5 cm is ideaal)

 

Genetisch kan je met dwergen 3 formaten fokken.

1. Normaal standaard. Dit konijn bezit 1 x een dwerg gen. Hierdoor zal het diertje meestal binnen de normen van de ras standaard opgroeien. 

2. Dubbel dwerg (Peanut) Dit diertje heeft 2 x het dwerg gen mee gekregen, 1 van elke ouder. Hierdoor is het diertje extra klein bij geboorte. Deze baby's zullen zelden ouder worden dan 48 uur door diverse problemen. Heel zelden worden ze een dagje ouder maar nooit zullen ze opgroeien naar een volwassen konijn. Daarom wordt dit ook wel de lethaal factor genoemd.

3. Naast het dubbel dwerg kan een kleintje ook 2 x een non dwerg gen mee krijgen. Hierdoor kan een baby uit 2 perfecte dwerg ouders toch iets groter worden dan een gewoon dwerg konijntje.  Ze zullen iets zwaarder zijn met ook wat grotere en langere oren. Desondanks kunnen ze heel goed ingezet worden in de dwerg fok. Daar baby's altijd vrij zullen zijn van dubbel dwerg factor en dus niet lethaal zijn. Ook bevalt een non dwerg mama vaak makkelijker doordat ze een groter en bredere bekken hebben. 

De Rexdwerg

Een konijn van klein formaat met een bijzondere pels. Door de sterke verkorte haren van een fijn structuur lijkt het of dit dier geschoren is. De vacht voelt als fluweel.

 

Net als bij de kleurdwerg zijn deze knuffels meer om bij te gaan zitten dan ze op te tillen. Ook al komen ze elke dag in handen, het blijven vlucht dieren die graag op hun eigen termen bij je komen voor een knuffel.

 

Wij houden ze in de volgende kleuren:

1. Koningsmantel Bont

2. Japanner

3. Mantelbont

4. Lutino in diverse kleurslagen.

 

Deze kleine dieren worden iets zwaarder dan een kleurdwerg. Door een iets wat actieve selectie zijn de meeste van onze rex dwergen iets kleiner dan gewenst. Maar ook de verwachte ideaal is bij ons natuurlijk aanwezig.  Naast hun gewicht zijn ook de oren iets langer. 5 tot 7 cm met een ideaal van 5.5 tot 6.5 cm

De lutino

Je las zonet al een paar keer over lutino. wat is nou een lutino.

De lutino kleuren ontstaan door een mutatie op de P-locus, een roze oog verdunning (pink eyed dilution). Hierdoor verdwijnt het zwart uit de pels van de dieren.

!!Dit roze/paars in de ogen is niet hetzelfde als dat van een Albino of Rus/Himalaya konijn!!


Hierdoor hebben 1  kleur konijn 2 verschillende uitmonsteringen. En wil je zeker zijn van de kleur zou je moeten testverparen met een Beige/Seperator. Enkele van de meest voor komende kleuren zal ik hier onder benoemen.

 

Zwart - Dove 

Blauw - Silver

Havana/Bruin -Champagne

Oranje - Lutino (Oranje)

Geel - Lutino (Creme/Geel)

De dieren komen ook voor in de mogelijke variaties:

Otter, Tan, Bont patronen en heel zelden in Japanner tekeningen.